Hoe voelt het om gewichtloos te zijn? Die vraag kan normaal gesproken alleen door astronauten beantwoord worden. Zweven door de ruimte, het zal voor de meesten van ons bij een fantasie blijven. En dat is best jammer, aangezien gewichtloosheid onze spieren optimaal tot ontspanning doet komen. Met alle lichamelijke én geestelijke voordelen van dien.

Toch kunnen we sinds kort ervaren hoe het is om vrijwel helemaal gewichtloos te zijn.  Want Breda kent sinds 4 mei een Floathouse. ‘Een wat?’, hoor ik je denken. Dat was namelijk ook mijn eerste gedachte. En dus nam ik de proef op de som en nam een kijkje bij Floathouse.

Rustgevende wellness
Op de hoek Vlaszak/Boschstraat is het oude pand van Cartridge Europe omgetoverd tot een wellness ruimte. De mintgroene kleur gecombineerd met maagdelijk wit, bezorgen meteen al een rustgevend gevoel. Bij binnenkomst word ik haast meteen zen van het lichte en minimalistische interieur. Een vriendelijke dame verwelkomt ons en legt ons uit wat we vandaag gaan doen: floaten.

Eigen badkamer
De thuis keurig ingepakte zwembroek mag in mijn tas blijven. Floaten doe je bij voorkeur spiernaakt. Alles voor een optimale ervaring. Iedereen die gaat floaten, krijgt een eigen ‘badkamer’ met daarin naast een douche, de float cabine. Dit is een groot afsluitbaar bad gevuld met Epsomzout (magnesiumsulfaat) dat op lichaamstemperatuur is gebracht. Het water is zo zout dat je blijft drijven, waardoor je je gewichtloos waant. Door de aangename temperatuur, voel je het water nauwelijks.

Gewichtloosheid
Voordat ik in het bad stap, spoel ik mezelf eerst af onder de douche. Op aanraden van het personeel. Zo blijft het Epson zoute water schoon (wat overigens na elke floatsessie volledig wordt gereinigd) en ga ik fris de float ervaring aan. Een zacht nekkussen hangt klaar om comfortabel in het water te liggen. Al heb je dit eigenlijk niet eens nodig. De rustgevende, soms hypnotiserende muziek wacht me op. Ik ga liggen en ja hoor: ik drijf. Wat gek, wat vreemd!

Mensen die ooit in de Dode Zee hebben gezwommen, kennen het gevoel hoogstwaarschijnlijk. En mensen die in ruimtestation ISS zijn geweest, ook. Maar ik verwacht voor het gemak niet dat André Kuipers hier meeleest. Voor mij is het nieuw: water waar je niet in wegzakt maar dat je gewicht gewoon kan dragen.

De vele voordelen van floaten
Ik sluit mijn ogen en laat me leiden door de muziek. Gedachten op nul en uitrusten maar. De gehele ervaring duurt 45 minuten, maar dat heb je niet door. Floaten is rustgevend en daarmee therapeutisch. Het lijstje met voordelen van floaten is dan ook lang. Een kleine greep:
-spierherstel
-verbetering sportprestaties
-verlichting van fysieke en mentale stress (cortisol verlaging tot 40% na één float)
-ultieme ontspanning
-positieve effecten voor mensen met chronische pijn zoals reuma of fibromyalgie

Bovendien pretendeert Floathouse dat de positieve gevolgen cumulatief zijn. Hoe vaker je gaat, hoe groter de effecten. Ik geloof het direct. Volledig ontspannen en verlost van stress stap ik uit de cabine en weer terug onder de douche. Het zoute water goed afspoelend. Eenmaal afgedroogd is het alsof ik nog steeds lichtelijk zweef. Langzaam keer ik weer terug op aarde met het besef: Breda heeft er een mooie wellness bij.

Vaderdagactie
Floaten moet je zelf ervaren. In dit artikel heb ik je meegenomen in mijn ervaring, maar iedereen ervaart het natuurlijk op zijn eigen manier. Ben je ook nieuwsgierig (geworden) naar het gevoel van gewichtloosheid en de positieve gevolgen hiervan? Profiteer dan van hun vaderdagactie: 60 minuten floaten voor 29,95 euro.

Informatie:
Floathouse Breda
Boschstraat 18
Reserveren via: info@floathouse.nl of bellen/appen naar 06-83999653

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.